Klimaat

Seizoenen

Door botsing van verschillende fronten geldt Bretagne als een depressiegebied: het klimaat is zacht en enigszins vochtig. Het slechte weer houdt nooit lang aan en in Bretagne is het dan ook nooit echt koud of bloedheet.

Zonneschijn

Door de hoge luchtdruk uit de Azoren krijgt zuidelijk Bretagne meer dan 2.200 uren zonper jaar. In het noorden zijn daarentegen maar 1.700 zonne-uren per jaar. De kustgebieden, waar minder regen valt dan in het binnenland, hebben ’s zomers soms van droogte te lijden.

Regen

In de hoogste gedeelten van Bretagne valt tot 1.200 mm regen over een gemiddelde van 200 dagen per jaar, terwijl de plateaus van West-Bretagne 800 mm regen per jaar krijgen. De zwaarste regeval komt voor in de herfst en winter.

Temperatuur

’s Winters liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 6 en 8 °C, ’s zomers liggen ze tussen de 16 rn 18 °C. Met in de zomermaande in Zuid-Bretagne oplopend tot boven de 25°C.

Luchtkwaliteit

Bretagne heeft een uitstekende luchtkwaliteit. De index is ten minste “goed” voor 83% van Bretagne. In 2009 heeft Rennes circa 314 dagen een luchtkwaliteit van “goed” of “zeer goed” tegenover 172 dagen in Cannes, Grasse en Antibes (Zuid-Frankrijk). De hoofdstad van Bretagne is een van de weinige grote Franse steden waarvan de score hoger is dan de 300 dagen “goede lucht” per jaar. Bretagne is ook een van de regio’s van Frankrijk met de laagste concentraties in de lucht van stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) en ozon (O3).

Waterkwaliteit

Van de 548 stranden in Bretagne waar de waterkwaliteit regelmatig wordt gemeten door het ministerie van Volksgezondheid, behaalde 65% ‘goed’ en 31% een “gemiddelde kwaliteit”. Slechts 4% waren tijdelijk vervuild. Er zijn geen sporen die wijzen op een slechte waterkwaliteit.

De site van het ministerie van Volksgezondheid biedt actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater www.baignades.sante.gouv.fr.

Milieukeurmerk (blauwe vlag/eco-label)

Bretagne heeft 19 stranden die tot tot dusver de Blauwe Vlag hebben. Een garantie van de kwaliteit van milieu-aangelegenheden. Een sterke toeristische symbool van voorbeeldige kwaliteit. De Blauwe Vlag award en de gemeenschappelijke waarden krijgt een plaats of jachthavens die inspanningen op milieugebied leveren.

Stranden en jachthavens met de blauwe vlag: www.pavillonbleu.org.

Weersverwachting Bretagne

Bekijk de weersvoorspelling

Close