Faune en Flora

Bijzondere diversiteit

De diversiteit aan landschappen en het micro-klimaten van Bretagne hebben geleid tot een fantastische biodiversiteit op het land, zee en in de lucht. Bretagne kent geen inheemse planten -of diersoorten, maar de (groene) scharrebijter (zuidelijk Bretagne) en de narcissen van Glénan (op enkele eilandjes) worden als inheems beschouwd.

Fauna van Bretagne

Zoogdieren

Talrijke kleine zoogdieren bevolken de velden, de begroeide wallen en de bossen. In de rivieren en moerassen leven de otter en de bever en op zee treft u dolfijnen en zeehonden.

Vissoorten

In de riviren leven talrijke vissoorten (baars, snoek, paling, forel en zalm). In de zee zwemmen sardines, makreel witte koolvis, zeebaars en tong. Op de zeebodem leven diverse schelpen, schaaldieren, zeesterren, zee-egels en sponsen. Veel van bovenstaande soorten staan op de menukaart van de restaurants.

Schaal -en schelpdieren

Bretagne is bekend om de mosselen en schelpdieren. Mosselen (moules) en oesters (huîtres) zijn de bekendste soorten in Bretagne. De beste oesters komen uit Cancal, Carantec, Penerf, Bélon en de golf van Morbihan. Oesters worden het gehele jaar gegeten, bedenk dat platte oesters minder vet zijn dan holle. Een geliefd gerecht is  de Plateau de fruits deMer, dat in bijna alle (vis)restaurants op de menukaart staat.

Vogelsoorten

Nergens in Frankrijk zie je zoveel vogels en vogelreservaten als in Bretagne. In het binnenland, aan de kust en vooral op de eilandjes van Les Sept-Îles. Hier kunnen de vogels ongestoord leven. Langs de kust leven zeemeeuwen, zeekoeten, kuifaalscholvers, jan-van-genten (de grootste zeevogel van de Bretonse kust) en de meest papegaaiduiker. In het binnenland en de moerassen leven o.a. de rotgans, de kleine zilverreiger, de bergeend en treft u soms de lepelaar.

Papegaaiduiker
De papegaaiduiker (Fratercula arctica), in het frans: le macareaux moine is een opvallende vogel die u aantreft in Bretagne en wellicht tijdens een van uw wandelingen langs de kust, let dus goed op of u hem ziet. De papegaaiduiker is familie van alken (Alcidae). Hij is gemakkelijk te herkennen aan het zwart-witte verenkleed en de grote, tijdens het broedseizoen felgekleurde snavel. Door zijn uiterlijk en manier van voortbewegen wordt hij soms de clown der zeevogels genoemd, en ook wel eerbiediger de priester.

Spottip

Bijna alle Franse papegaaiduikers nestelen en broeden in Bretagne, en dan vooral op de Sept-Îles. De beste kans om ze te zien is tussen maart en juli.

Flora van Bretagne

Door de geografische ligging van Bretagne vindt men zowel noordelijke als mediterrane plantensoorten.