Cultureel erfgoed

Cultureel erfgoed

Bretagne heeft een (cultureel) erfgoed dat uniek is binnen Europa. De bouwwerken, steden en andere bouwwerken dateren uit de middeleeuwen, de renaissance of de daaropvolgende eeuwen. Dit heeft geleid tot de typische Bretonse stijl.

Meer informatie


Kerken en kathedralen

Bretagne is sterk doordrongen van het katholicisme: de talrijke kerken, kapellen en ommuurde parochie erven getuigen van een diep gevoeld christendom, dat isverspreid in de 5de en 6de eeuw door monniken uit Ierland.

Meer informatie


Kastelen & Vestingwerken

Door de eeuwen heen heeft Bretagne zich altijd moeten verdeigen tegen het gevaar uit zee. De eerste vesting werken waren van hout en leem. Langzamerhand ging steen het hout vervangen en in de 12de eeuw verschenen de eerste burchten.

Meer informatie


Menhirs (reuzestenen)

In Bretagne is er veel gebouwd. Overal vindt u molens, kapellen, kerken, landhuizen, vuurtorens, boerderijen en reuzenstenen (megalieten). Daarnaast zijn er zeer verschillend uitziende steden.

Meer informatie


Kunstnijverheid

Bretagne heeft een rijke historie als het gaat om kunstnijverheid en folklore. Textiel, ardewerk uit Quimper, mutsen en klederdracht.

Meer informatie


Musea

Door haar rijke historie en cultuur zijn er in Bretagne volop musea. Leer meer over de archeologie, klassieke en moderne kunst, maritime en openlucht musea.

Meer informatie


geschiedenis

Geschiedenis

In de 15e eeuw kwam de Bretonse staat op het hoogtepunt van zijn macht. De hertog van Bretagne, die de status van vorst had en in de kathedraal van Rennes was gekroond, vestigde zich in Nantes. Omgeven door hovelingen luidde hij een nieuw tijdperk in.

Meer informatie


architectuur

Architectuur

Het Bretonse platteland dankt veel van zijn aantrekkelijke karakter aan de pittoreske, oude huizen, waar de tijd geen vat op lijkt te hebben. Locatie, beschikbare materialen en plaatselijke tradities hebben voor grote verschillen in uiterlijk gezorgd.

Meer informatie


identiteit-bretagne

Regionale identiteit

Bretagne heeft altijd zijn eigen identiteit weten te behouden. Er zijn vele mythen en legenden, eigen gebruiken, klederdracht, kunst en feesten en bovenal een eigen dialect, het Bretons.

Meer informatie


gauguin-paysage

Beroemde personen

Aan het einde van de 19de eeuw hebben veel grote kunstschilders Bretagne ontdekt. In Pont Aven ontstond zelfs een school rond Paul Gaugin, hij nam er afscheid van het impressionisme en legde samen met anderen de basis voor abstracte kunst.

Meer informatie


Gastronomie

Bretagne is kampioen als het om de keuken gaat. De keuken heeft drie kenmerken: eenvoud, authenticiteit, kwaliteit en versheid van haar producten. Bekend zijn de mosselen (moules), oesters (huitres), plateau de fruits de mer, crêpes en galettes.

Meer informatie


POPULAIRE ZOEKWOORDEN

Kerken & Kathedralen, St-Pierre, St-Corentin, vestingwerken, kastelen & burchten, château de la Ballue, cultureel erfgoed, Brest, Tréguier, Vannes, menhirs, kunstnijverheid, musea

Close