Wandelen

Douane paden

Langs praktisch de hele kust van Bretagne, die soms grillig tot ruig is en talloze schiereilanden telt, loopt een wandelpad. De Grande Randonnée. De Grande Randonnée zijn verschillende paden die met elkaar zijn verbonden. Het waren douanepaden, of misschien beter gezegd smokkelpaden. In de Napoleontische tijd werd veel gesmokkeld, vooral koffie en katoen. Langs de hele Noord Franse kust ontstonden in deze periode smokkelpaden. Douaniers patrouilleerden hierlangs om de opkomende stroom van smokkelaars te onderdrukken. Twee leuke paden zijn over het ruige schiereiland Presqu’île de Quiberon en langs de beroemde roze rotskust, de Côte de Granit Rose.

Prachtige vergezichten

De prachtige vergezichten, het ruige kustlandschap van Bretagne maakt deze regio populair onder wandelaars. De meeste paden zijn goed gemarkeerd en duidelijk aangegeven. In sommige gevallen zijn de wandelingen pittig, met korte venijnige klimmetjes en dito afdalingen. Maar over het algemeen verlopen de kustpaden redelijk vlak. Ze zijn uitstekend bereikbaar en men kan er goed parkeren.

Wandelkaarten

In de boek- en souvenirwinkels en de plaatselijke toeristenbureaus vindt u uitstekende wandelgidsen en landkaarten.

Frankrijk kent de uitstekende Carte(s) de Randonnée van het Institut Géographique National (IGN), 1:25.000 (1 cm = 250 meter). Ze bestrijken steeds een deel van de kust, zoals de roze granietkust en Quiberon.

Dan zijn er nog de Topo-guides: les Sentiers de Grande Randonnée, van de Féderation Française de la Randonnée Pédestre; kleine boekjes met beschrijvingen van de wandelingen, de stadjes, dorpen, wetenswaardigheden en andere bezienswaardigheden. Voorzien van kaartjes, helaas alleen Franstalig. Ze kosten € 13,95 per stuk.

Verder zijn er ter plaatse boeken en brochures verkrijgbaar over flora en fauna, geschiedenis en de douanepaden: Sur les traces des contrebandiers en Les sentier des douanes en Bretagne (Editions Ouest-France, elk € 15).

Nuttige websites

» GR & GR de Pays
» GR 34
» Le Troz Breizh

Close