Reis door de Morbihan

De Morbihan in Bretagne

Als inwoner van de Morbihan schrijf ik graag een stukje over dit mooie gebied.

Ik wil u graag meenemen op een reisje door de Morbihan. We beginnen aan de noordkant en dan komen we vanzelf in het zuiden uit.

Wij wonen dicht bij het stadje Ploërmel in de Pays de Brocéliande dat aan de grens van Ille-et-Vilaine en de Morbihan ligt. Een mooie streek met een fantastisch landschap en het beroemde Forêt de Paimpont. Daar ligt een bron van vele wandelingen in dit mystieke bos. Wandelingen die u langs de Tombe de Merlin, Le Val sans Retour en het meer Miroir au Fées brengt. Het Maison de Viviane en andere “King Arthuriaanse” verschijnselen!

Josselin

Vandaar kom je dan in het schattige stadje Josselin waar het imposante chateau van de familie van de Rohans staat. De Rohans waren dé familie in de Morbihan. Nu is het Chateau open voor publiek en wordt je rondgeleid door de zalen met al zijn eenvoudige pracht en praal. Probeer de crèpes of Galettes maar eens op een van de terrasjes in het centrum met een lekkere cider of biertje!

Malestroit, Sérent & Lizio

Als je meer naar het zuiden gaat kom je langs een mooi landschap met watermolens en boerderijen. Kleine stroompjes tussen weilanden en bossen en kleine oude dorpjes met huizen of chateaus die lijken gehouwen te zijn uit het plaatselijke graniet.

Er zijn meerdere leuke kleine stadjes, Malestroit (markt), Sérent met zijn prachtige kerk en Lizio te midden van Les Landes de Lizio, aan de rand daarvan ligt ook onze “camping” GeradaneBretagne. Je kunt er lekker mountainbiken of wandelen.

Fest Noz

Elk jaar (tweede zondag in augustus) is daar een groot Festival d’ Artisans met duizenden bezoekers en kraampjes met kunst, prullaria en lekkere dingetjes. Je kunt er ook lekker eten en dat is een aanrader. Ticket kopen en in de rij gaan staan voor een homp vlees met patat en een toetje, met zijn allen aan de lange tafel en een lekkere fles er bij en smul de franse cultuur maar even op. Dit kan ’s middags en/of ’s avonds met in de avond een Fest Noz er achter aan. (Bretons dansfeest en gratis) Leuke muziek en dansen in een lange rij.

Des Landes de Lanvaux

Weer even verder afzakken en ga dwars door de prachtige streek van Des Landes de Lanvaux richting de kust. Door plaatsjes als bv. Callac waar u een bijzondere Maria grot vindt waar het vol hangt van de bedank bordjes voor vervulde wensen en gebeden, waar daarboven een kruisweg ligt met levensgrote beelden, uitgevoerd door een kunstenaar in opdracht van een plaatselijke pastoor. Prachtig om te zien en als je daarna even het kapelletje in gaat wordt je overvallen door de sereniteit.

Als je vandaar verder gaat langs Tredion (chateau) midden in de Landes de Lanvaux een gebied met heel veel bos en weinig plaatsjes, kom je vanzelf in Elven waar je het oude Fortresse d’Largoët tegen komt met de oude ruïne van een donjon.

Vannes

Nu gaan we eventjes naar Vannes, een “grote” stad aan de Golfe du Morbihan, een grote rondgevormde baai.

Elk jaar rond Hemelvaart is er een boot week. De zeilboten en –bootjes varen als mieren in de grote baai en veel kust plaatsjes hebben wel een of ander feestelijk gebeuren gaande.

Vannes zelf is een gezellige stad met op woensdag- en zaterdagmorgen een grote markt met veel versproducten, vooral biologische groenten vind je er.

Gezellige winkeltjes en veel restaurantjes van Crêperies tot visrestaurants in de kleine oude straatjes en langs de binnenhaven.

Verborgen weg

Wat ook een erg mooi plekje is (ons eigen favorietje) is de soms “verborgen” weg tussen Lasné en Île de Tascon, een klein eilandje in de Golfe. U vind dit, en nu verklap ik ons geheimpje, als u vanaf Vannes de D780 neemt de Presqu-île de Rhuys in, daar de afslag naar Lasné neemt. U vindt het dan vanzelf en dan ziet u wat ik bedoel! Bij inkomend tij is het het spannendst!

Presqu’île

Ook langs de kusten van de Presqu’île de Rhuys kunt u heerlijk genieten van de lange stranden met hier en daar een rots en vooral van de rust met een hoofdletter R. Er staat ook nog het grote Chateau De Suscinio waar u kunt kijken naar het schitterende plafond van het dak! En naar de zalen natuurlijk. Aan de zijkant van het kasteel staat een klein torentje, dit is een duiventil soms, als je geluk hebt, vliegen de duiven uit als je je hoofd naar binnen steekt, lekker schrikken!

Parc Naturel de Brière

Meer naar het oosten is La Roche Bernard met een grote jachthaven aan de rivier de Vilaine. Dit is ook weer een prachtige streek waar je echt even langs moet gaan als je naar het Parc Naturel de Brière gaat. Een park van water en riet met veel vogels. U kunt er een bootje huren of met een gids lekker gaan varen.

U bent nu ook al in de buurt van de zoutvelden van Guérande, als je iets bijzonders wilt zien moet je hierheen gaan en het zout kopen. Dit is grijs en nat, maar erg lekker!

Nu zijn waren we eigenlijk niet meer in de Morbihan, maar in de Loire Atlantic, maar ik wilde u dit onthouden!

Met vriendelijke groet,

Ada.

Voor meer verhalen van Ada, kijk dan op www.geradane.web-log.nl of www.geradanebretagne.unblog.fr.

Close