Saint-Malo

Een historische stad uit de 12de eeuw

Saint-Malo is vernoemd naar een  Keltische monnik Maclow, later St.Malo. Hij werd in het midden van de 6de eeuw tot bisschop van d’Alet gekozen. Wegens de voortdurende invallen van de Noormannen, vluchtten de meeste inwoners van d’Alet in de 9de eeuw naar het naburige rotseiland waar zich ook het graf van de bisschop, de Heilige Malo, bevond. Ze stichtten daar een nieuwe nederzetting. Alet bleef weliswaar nog bewoond, maar in de 12ed eeuw werd de nederzetting de zetel van de bisschop van d’Alet, naar het rotseiland verplaatst, waar nu de ommuurde stad Saint-Malo ligt.

In de loop van de 12de eeuw verhuisden men nog meer naar de kust en kozen voor het schiereiland om strategische redenen. Rond 1236 werd d’Alet in de oorlog tussen de Franse koning en de hertog van Bretagne, volledig verwoest. Hierdoor groeide Saint-Malo zo sterk uit, dat de bevolking al tegen het einde van de 13de eeuw niet meer genoeg plaats had op het rotseiland Saint-Malo. Geleidelijk trok een deel van de bevolking weer terug naar het gebied van het toenmalige Alet. Daar ontstond een voorstad die van Saint-Malo afhankelijk werd en die naar een lokale heilige Saint-Servan werd vernoemd. De voorstad ontwikkelde zich zo voorspoedig, dat ze op den duur tot een rivaal van Saint-Malo uitgroeide.

In de conflicten tussen de koningen van Frankrijk en de hertogen van Bretagne; tussen deze en de bisschoppen van Saint-Malo; alsmede in de Honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk, waren de inwoners van Saint-Malo er steeds op voorbereid, voor een zo groot mogelijke zelfstandigheid te vechten en deze te behouden. In het verloop van de oorlogen met de Hugenoten, eisten ze onbeperkt zelfbestuur voor zich op en Saint-Malo onderhandelde, als een Middeleeuwse Zeerepubliek met zeemachten zoals Portugal. Sinds de 16de eeuw deden de zeelieden van Saint-Malo aan zeeroverij en kaapvaart, die vooral en met veel succes op Engeland was gericht.

Robert Surcouf & Jacques Cartier

Robert Surcouf (1773-1827) was de kaperkapitein bij uitstek voor Saint-Malo en voor de jonge Franse Republiek. Hij werd de Eerste Ereburger van zijn stad. De zeevaartkunde leidde ook tot de ontdekking van Canada in 1534 door Jacques Cartier (1491-1557) uit Saint-Malo. Deze ontdekking bracht veel voorspoed voor Saint-Malo, dat een bloeiende handel in beverpelzen zag ontstaan. In 1661 kwam hieraan een einde, toen de stad door een brand geheel werd verwoest. Om herhaling te voorkomen werd de stad onder Vauban volledig herbouwd in graniet. In 1789 bereikte Saint-Servan de uiteindelijke afscheiding van haar buurtstad Saint-Malo.

In de daarop volgende jaren hebben de architecten Vauban en Garangeau de stad opnieuw geconstrueerd en uitgebreid tot 24 hectare, in 4 fasen.

Saint-Malo in de Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog maakte Saint-Malo en Saint-Servan deel uit van het Duitse verdediging- en vestingsysteem dat zich van Cancale (aan de westkust van de baai van Mont Saint-Michel) tot aan de monding van de Frémur bij Saint-Briac-sur-Mer uitstrekte. Het middelpunt van het verdedigingsysteem was het schiereiland Cité d’Aleth. Daarnaast waren de belangrijkste verdedigingsteunpunten het kleine rotseiland Grand Bé, ruim 300 meter ten noordwesten van de Tour Bidouane, het circa 3,5 km verder ten noordwesten gelegen eiland Cézembre en de Pointe de la Varde. Na de landing van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944, werd het oude Saint-Malo, de Intra-Muros of ook Ville Close genoemde stad, voor meer dan 70% verwoest. Het is na de oorlog weer opgebouwd, overwegend in de oorspronkelijke 18e eeuwse stijl.

In 1967 ontstond een nieuwe stad, bestaande uit Saint-Malo, Saint-Servan en Paramé. Dit Paramé was een klein gehucht dat zich sinds zijn fusie met de grootstad, dankzij zijn stranden, tot badplaats heeft ontwikkeld.

Bekende inwoners van Saint-Malo

  • Jacques Cartier (1491-1557), ontdekker van Canada.
  • Pierre Louis Moreau de Maupertuis (1698-1759), mathematicus en astronoom.
  • René Duguay-Trouin (1673, 1736), Lieutenant-Generaal van de marine onder Lodewijk XIV.
  • Bertrand-François Mahé de La Bourdonnais (1699-1753), navigator en administrator van de Mascarenen
  • François René de Chateaubriand (1768-1848), schrijver en diplomaat
  • Robert Surcouf (1773-1827), kaperzeeman, handelaar.
  • Hughes Félicité Robert de Lamennais (1782-1854), priester, filosoof en schrijver.
  • Alain Cuny (1908-1994), Frans acteur

Algemene informatie

Office de tourisme Saint Malo
Esplanade SaintVincent
+33 (0)8 25135200
www.saint-malo-tourisme.com

Activiteiten

– De stadsmuren
– Het kasteel van Saint-Malo
– Het graf van Chateaubriand
– De Kathedraal Saint-Vincent
– Het Grand Aquarium

Eten & drinken

Rest. À la Duchesse Anne, één *
Menu: 78 €, kaart 45/75 €
5 pl. Guy la Chambre
Tel.: +33 (0)2 99408533

Overnachten

Ligging

Bent u in ST. Malo geweest?

[wpfblike]

Close