Quimper

De meest Bretonse stad

De stad wordt over het algemeen beschouwd als de meest Bretonse van alle Bretonse steden. De stad heette vroeger Quimper-Corentin, naar de eerste bisschop van de stad, Corentinus. Gedurende de Franse Revolutie werd de naam veranderd in Montagne sur Odet; nu is de naam alleen Quimper. Quimper heeft een rustiek karakter met loopbruggen over de rivieren.

Bezienswaardigheden

Aan de Place Saint-Corentin staan de imposante kathedraal Saint-Corentin en het Musée d’Art Breton. De kathedraal Saint-Corentin uit de 13e en 15e eeuw behoort tot de meest volmaakte gotische bouwwerken van Bretagne. De kathedraal heeft gebrandschilderde glasramen, waarvan de oudste uit de vroege 15e eeuw dateren. De kathedraal van Saint-Corentin, met zijn gotische stijl gevel, werd gebouwd tussen de 13e en 16e eeuw. Het is de oudste gotische structuur in Bretagne. De twee torens zijn 76 meter, haar torens werden toegevoegd in de 19e eeuw. De 15e-eeuwse gebrandschilderde ramen zijn uitzonderlijk. De kathedraal is gewijd aan de eerste bisschop Quimper, Corentin. Het Musée d’Art-Breton, dat in het voormalige bisschoppelijke paleis is gehuisvest, geeft een overzicht van de Bretonse kunst, vooral volkskunst en wooncultuur. In het Musée des Beaux-Arts zijn schilderijen van Franse en buitenlandse meesters van de 16e eeuw tot de 20e eeuw te zien. Het museum heeft een negentiende-eeuwse gevel en een geheel herbouwd interieur. Het herbergt een verzameling van 14e-21e eeuwse schilderijen. Vlakbij het Musee des Beaux-Arts ligt het Musee departemental Breton, gewijd aan de regionale geschiedenis, archeologie, etnologie en economie.

Vanaf de Place Saint-Corentin loopt naar het noordwesten de Rue Kéréon, een bedrijvige oude winkelstraat. In de zuidwestelijke wijk Locmaria bevindt zich tegenover de kerk Notre-Dame-de-Locmaria, de faïencerie HB-Henriot, waar tentoonstellingen te bezichtigen zijn.

Bij laag getij liggen op de zand- en slibbanken de wrakken van bijna vergane visserschepen en andere houten boten. De afgedankte schepen worden door de vissers en eigenaars op de rivierbanken gelegd en blijven daar jarenlang liggen, totdat ze volledig uiteenvallen door verrotting, in weer en wind en door de speling van het rivier- en zeewater. Men ziet soms nog de gebinten als een skelet boven het slibzand uitsteken. De Bretons beschouwen hun schepen als iets waardevols en weigerden de houten schepen door mensenhanden te laten slopen. Uit eerbied voor hun schepen laten ze de natuur haar gang gaan, totdat deze ze geheel laat verdwijnen. Dit is een vorm van een scheepskerkhof.

De  bekendste product uit Quimper is het fraaie aardewerk. Het is hier sinds 1690, met vet provinciale ontwerpen van Jean-Baptiste Bousquet. De stad eetgelegenheden bogen op een van de beste crêpes en cider in Bretagne. De stad is ook gekend voor koper en brons werk, voedsel, gegalvaniseerd ijzerwaren, breigoed, leer, papier en wollen goederen.

Festival

Een grote manifestatie van Bretonse folklore is het Festival de Cornouaille (Fest-Noz), om en bij de vierde zondag van juli.

Algemene informatie

Place de la Résistance
29000 Quimpertel
+33 (0)2 98530405
www.quimper-tourisme.com

Ligging

Close