Pont Aven vakantie en toerisme in Bretagne

Kleurrijk

Vanaf de jaren 70 van de 19e eeuw kwamen er veel schilders naar Pont-Aven, met name Amerikanen. Zij werden aangetrokken door de omgeving, de gastvrijheid van de lokale bevolking en de lage kosten van levensonderhoud. In 1886 kwam een groep postimpressionistische Franse kunstschilders, waaronder Paul Gauguin, Émile Bernard en Paul Sérusier, naar Pont-Aven. Zij richtten er de School van Pont-Aven op. Ze noemden zich de Les Nabis (de profeten). De school was gericht op kleur en symboliek. Werken van de École de Pont-Aven zijn te zien in het Musée des Beaux-Arts.

Schilderstijl

De Les Nabis-schilders hielden er een postimpressionistische stijl op na, waarbij ze afstand deden van het vormvervagende impressionisme in een vereenvoudigende weergave met vervanging van realistische beeldelementen door een eigen individuele kleureninterpretatie, waarbij het voorop stellen van de Idee voorrang kreeg op de natuurrealiteit.

Afgelijnde onvermengde kleurenvlakken naast elkaar tekenden het Cloisonnisme. Sommigen lieten zich verleiden tot de golvende lijnen van de Franse Art Nouveau.

Paul Gauguin

Paul Gauguin kwam voor een eerste verblijf te Pont-Aven in 1886, in de Auberge Gloanec. Na zijn korte verblijf op Martinique kwam hij er terug in 1888. Op 2 oktober 1889 verhuisde hij echter naar het nabijgelegen Le Pouldu, samen met de Nederlander Jacob Meyer de Haan. Op 4 april 1891 verliet hij Le Pouldu echter weer, nu voor zijn eerste verblijf op Tahiti. De School van Pont-Aven verloor meteen haar vaandeldrager, hoewel Paul Sérusier en Charles Filiger Bretagne nog trouw bleven.

Andere belangrijke Pont-Aven-kunstenaars waren: Charles Laval, Henri Moret, Henri-Ernest de Chamaillard, Louis Anquetin, Jacob Meijer de Haan, Charles Filiger, Maurice Denis, Armand Seguin, Wladislaw Slewinski, Roderic O’Conor, Robert Bevan, Georges Lacombe, Jan Verkade, Mogens Ballin en Cuno Amiet

Bezienswaardigheden

Dit aantrekkelijk dorpje heeft een aantal mooie wandelingen langs de rivier, gastronomische hoogstandjes en een kleurrijke zomer festival (1e zondag van augustus).

Een van de mooiste wandelingen in de omgeving is de Promenade Xavier Grall, vernoemd naar een beroemde schrijver die leefde in het dorp. De wandeling loopt langs de rivier, u ziet mooie planten en struiken. Er is ook een Promenade des Moulins, een leuk parcours langs de overblijfselen van 15 watermolens uit het dorp. De molens fungeerden als natuurlijke stuwen  en het water controleer baar maakte.

Het dorp is bijzonder levendig. Op de 1e zondag van augustus, wanneer het Fête des Fleurs d’Ajoncs (bloemenfestival) plaatsvindt, is er Bretonse muziek en dans. Daarnaast een heleboel regionale specialiteiten en de lokale bevolking kleed zich in traditionele klederdracht. De Pont-Aven jurken en hoeden worden beschouwd als zeer aantrekkelijk Bretons. Vergeet niet de specialiteit van het dorp te kopen: het bsicuitje ‘Galettes’, uitgevonden in 1920.

Office de Tourisme Pont-Aven

5. place de l’Hotel-de-ville
+33 (0)2 98060470
www.pontaven.com

Bezienswaardigheden

Promenade Xavier Grall
Eeen wandelpromenade langs het riviertje Aven.
Musée Municipal
Museum met een collectie schilderijen uit de School van Pont-Aven.
Het Bois d’Amour
Schilderachtig bos.

Plaats een reactie op dit artikel

Ligging

Close