Brest

Introductie

Brest ligt op de westerse punt van Bretagne, en is een belangrijke militaire en burgerlijke haven. De haven van Brest is al eeuwenlang een belangrijk strategisch punt. De militaire haven werd oorspronkelijk versterkt door Vauban (1633-1707), en tijdens de Tweede Wereldoorlog was Brest een thuishaven van een grote Duitse vloot onderzeeboten. De stad lag dan ook aan het einde van de oorlog compleet in puin, maar werd al vlug heropgebouwd.

Bezienswaardigheden

De stad werd na de verwoesting van 1944 heropgebouwd en is tegenwoordig de modernste stad van Bretagne. De baai is in haar geheel een natuurlijke haven en vormt de rede van Brest. Tot de havenwerken die de grootste bezienswaardigheid van de stad zijn, behoren de jachthaven, die het dichtst bij de monding van de Elorn in de baai ligt, de handelshaven, één van de belangrijkste van Frankrijk, en de marinehaven, die onder de oorlogshavens van Frankrijk, op de eerste plaats staat.

Er worden havenrondvaarten gemaaakt, bovendien zijn er regelmatig bootdiensten met de verschillende plaatsen aan de zuidoever van de baai. Een wandeling door de stad kan men het best beginnen bij de Place de la Liberté (Gemeentehuis van 1961), men steekt de Place du Général-Leclerc over en loopt langs de Rue de Sian naar het zuidwesten. Als men de Rue de Lyon, die de Rue de Sian kruist, naar rechts afloopt, bereikt men na ruim 100 meter de kerk Saint-Louis (1953-1958). Verder ten zuidwesten ligt rechts van de Rue de Sian, aan de Rue Traverse en Place Carnot, het Musée Municipal.

De Rue de Sian eindigt bij de Pointe of Port de Recouvrance, een hefbrug, waarvan men een goed uitzicht heeft op de marinehaven. Men ziet dan de grote oorlogsschepen liggen, maar wel achter een hoge draadomheining. Vanaf de brug leidt de Boulevard de la Marine naar het kasteel uit de 15e en 16e eeuw, dat na 1945 volledig werd gerestaureerd na de oorlogshandelingen. Tot eind juni 2008 werden de remparts op grote schaal gerestaureerd en gerenoveerd. Op enkele passen ten noordoosten van het kasteel, begint op de plaats van de versterkingen van 1683 de promenade Cours Dajot. Aan het noordoostelijke einde daarna, bevindt zich een oriëntatiebord. Van daaruit heeft men een panoramisch zicht op de rede van Brest.

Op de rede liggen er dikwijls de trotse oorlogsbodems van de Franse Marine. Regelmatig ligt hier het Franse slagschip “Jean Bart”, met zijn opvallende boloverkapping van zijn radarsatelliet. De kruiser “Suffren” was ook aanwezig. Het reusachtige vliegdekschip, de “Clemenceau” ligt of lag hier dikwijls aangemeerd aan de kade of op de rede, vlak bij de promenade, zodat men een prachtig overzicht heeft op de schepen. Binnen in de haven liggen de kleinere marineschepen, dus met mindere diepgang, zoals mijnenvegers, mijnenleggers, marinesleepboten, torpedobootjagers, kanonneerboten, troepentransportschepen, fregatten en kleinere verbindingsschepen. De grotere oorlogsschepen, met grotere diepgang, zoals kruisers, slagschepen en vliegdekschepen, waarvan de Franse vloot er twee heeft, liggen op de rede of aan de redekaden. Daar liggen de Marinegebouwen en de haveninstallaties. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers hier onderzeebootbunkers voor hun U-boten. Nu liggen er Franse onderzeeërs voor bevoorrading en herstelling.

Alencon is de hoofdstad van het departement Orne en ligt aan de oevers van de Sarthe. De stad was vooral in de 17de en de 18de eeuw een beroemd centrum van kantnijverheid, point d’Alençon. Het was Colbert, minister onder koning Lodewijk XIV, die de Manufacture d’Alençon oprichtte (1665). Alençon is de geboorteplaats van de heilige Theresia van Lisieux.I n de Ecole dentellière wordt de bezoeker een inzicht gegeven in de wijze waarop de kant wordt vervaardigd.

Het was Colbert, minister onder koning Lodewijk XIV, die de Manufacture d’Alençon oprichtte (1665). Alençon is de geboorteplaats van de heilige Theresia van Lisieux.I n de Ecole dentellière wordt de bezoeker een inzicht gegeven in de wijze waarop de kant wordt vervaardigd.

Office de Tourisme Brest

Place de la Liberté
BP 91 012 – 29 210
BREST CEDEX 1
+33 (0)2 98442496
www.brest-metropole-tourisme.fr

Evenementen

Bezienswaardigheden

Musée de la Marine au château de Brest
Marine museum
Oceanopolis
Ontdek het leven in de zee

Op de kaart

Close