Op bezoek bij la Maison Blanche aux Volets Bleus

Anouck Delanghe, ‘La Maison Blanche aux Volets Bleus’, Blézouan:

‘Het is pas écht een compliment als mensen terug komen’

Wie droomt er niet van? Een ‘maison et table d’hôtes’ beginnen op een idyllische plek in Frankrijk. De gasten in de watten leggen en zelf ook genieten van al het goede wat het land te bieden heeft. Anouck en Joris Delanghe maakten van hun droom werkelijkheid. En de gasten? Die vinden het ‘top’. Velen weten dé plek in Bretagne elk jaar wel een keer te vinden.

Het is een mooie, zonnige dag als we Anouck Delanghe van ‘La Maison Blanche aux Volets Bleus’ spreken op de 100 jaar oude Bretonse ‘longère’ die zij en haar man negen jaar geleden kochten. De boerderij is het laatste huis in het ‘hameau’ Blézouan, op zo’n drie kilometer van het dorpje Crédin. De weg loopt dood. Wat rest is een prachtig weids uitzicht over het glooiende platteland. Het huis is omgeven door een fleurige tuin met elf eiken op een terrein van maar liefst één hectare. Anouck vertelt: “Twaalf jaar geleden werkten wij beiden nog in België. Ik deed sales en marketing in de hotellerie. Joris was werkzaam als ingenieur in de industrie. Maar ons hart lag ergens anders. In de weekenden ontvingen we vrienden en verzorgden we uitgebreide diners. Onze ‘table d’hôtes’ met kookatelier in Antwerpen werd langzamerhand een feit. De droom kwam uit. We maakten van onze passie ons werk. Echter, de Provence in Frankrijk lokte. We besloten daar een huis te gaan zoeken. Maar elke keer kwamen we gefrustreerd terug; geen huis dat in die streek nog betaalbaar is. Omdat Bretagne onze tweede liefde is – een streek met goed eten is écht een trekker voor ons – zijn we hier naar huizen gaan kijken.”

Babbelen

En het is ervan gekomen. De kookliefhebbers hebben een oude boerderij in Blézouan, destijds van een paardenkoopman, omgebouwd tot ‘maison et table d’hôtes’ met kookatelier. Hebben ze veel aan het huis moeten doen? Anouck: “De boerderij was bewoond tot het moment dat wij erin kwamen. We hebben weinig hoeven breken. De ‘volumes’ waren er. Het huis was vooral niet ‘proper’. Gelukkig was de oude bewoner geen actieve man. De kamers boven waren niet geschilderd, noch behangen. Eigenlijk zijn we gelijk begonnen met opbouwen.”

Een goede week nadat de renovaties van de ‘longère’ afliepen, waren de gasten al welkom. Ook voor hen moet, net als in Antwerpen, uitzonderlijk gekookt worden. En dus zochten Anouck en Joris naar speciale adresjes voor onder andere verse groenten en vis. “Twee keer in de week gaan we naar de markt in Vannes aan de Golfe de Morbihan, de binnenzee in het zuiden”, vervolgt Anouck. “Daar ontmoeten we Yannick, de oesterman en een familie uit Theix van wie wij biologische groente kopen. Het vlees halen we bij een boer in de omgeving. De kaas kopen we onder andere bij de paters van de abdij in Timadeuc, twee kilometer hier vandaan. Ze maken een klassieke trappistenkaas, de Trappe, maar ook de Timanoix. Deze trappistenkaas is ingewreven met notenlikeur. Door met iedereen te babbelen, kom je gemakkelijk aan je adresjes.”

Details

Op het terrein zijn voor de gasten diverse gezellige zitjes gemaakt. Achter in de tuin, met weids uitzicht over de omgeving, staan een aantal barbecues opgesteld. Onder de bomen is het hier in de zomer heerlijk toeven. In totaal kent ‘La Maison Blanche aux Volets Bleus’ vier ruime en comfortabele gastenkamers, elk met privé badkamer en toilet. Anouck en Joris hebben aan alle details gedacht. Op de gang hangt bijvoorbeeld een zak met comfortabele sloffen. “De gasten moeten wel een thuisgevoel hebben”, aldus Anouck. Aan de bedden op de slaapkamers is een afneembaar nachtlampje bevestigd. “Moet je ’s nachts naar het toilet, dan pak je dat lampje. Zo maak je de ander niet wakker met het grote licht.” Het uitgebreide ontbijt ’s morgens is een ware traktatie. ‘s Avonds is het genieten van een gastronomisch viergangendiner op basis van streekproducten en passende wijnen. Voor de gasten hebben Anouck en Joris een boek samengesteld met (dag)trips, met auto, te fiets of te voet. “Wij verzorgen, indien gewenst, een picknick aan het kanaal, vlakbij een kapelletje. Het is daar zalig zitten. Zo charmant!”.

Het loopt uitstekend met ‘La Maison Blanche aux Volets Bleus’ in Bézouan. Anouck en Joris genieten. “Hard werken? Nee hoor, we zien het niet als werk”, roepen ze beiden uit. Het is passie. En dat is te zien. De gasten voelen zich thuis bij het Belgische echtpaar. “Velen komen terug, jaar na jaar. Dat is toch een geweldig compliment?”, aldus een enthousiaste Anouck tot slot.

Door Betty Rombout

Dit gastartikel is geschreven door Betty Rombout van Donoma workshops en tekst- en communicatiebureau B-Write.

Samen met haar man is Betty eind 2011 verhuisd naar Bretagne.


Foto: Anouck & Joris

Tarief verblijf
Kamerprijzen inclusief uitgebreid ontbijt en gastronomisch viergangen menu met passende wijnen: vanaf (afhankelijk van het seizoen) 110 euro per persoon per nacht.

Kookatelier
Daguitstapje naar Vannes, oesters eten, koken… genieten!

Anouck en Joris nemen de gasten mee naar Vannes, een middeleeuwse stad aan de Golfe de Morbihan, een binnenzee. Op woensdag en zaterdag is het marktdag. Op de markt, in de vishal en in de speciaalzaken doen de gasten samen met de gastvrouw en –heer inkopen voor het diner. Na een aperitief op een van de gezellig terrassen van Vannes, wordt de Golfe de Morbihan bezocht en vindt een ontmoeting plaats met Yannick, de ‘oesterman’. De gasten zien hoe de oesters uit het water worden opgehaald en geopend. Natuurlijk is het daarna lekker smullen! ’s Avonds bereiden de gasten, onder begeleiding van Anouck en Joris, het diner.

Prijs: 85 euro per persoon (enkel voor residentiële gasten)

(Kook)boeken van Anouck en Joris
– Desserten van La Maison Blanche
– Welkom in mijn maison d’hôtes
– De smaken van Bretagne
– De smaken van de Midi

Bezoek website

Close